Šta su to centralni usisivači?

uticnice Centralni usisivač je deo sistema zvanog Centralni sistem za usisavanje - engl. Central vacuum system (CVS). Namerno ističemo da je u pitanju ceo sistem jer pored centralne jedninice, ravnopravni elementi sistema su još i crevo za usisavanje, utičnice i instalaciona cevna mreža. Kvalitet svakog elementa bitno utiče na rad celog sistema gde svaki nedostatak dovodi do slabljenja vakuuma tj. usisne snage.
Dakle, osnovni elementi centralnog sistema za usisavanje su:

1. Centralna jedninica - usisivač

2. Fleksibilno crevo za usisavanje

3. Utičnice za crevo

4. Instalaciona cevna mreža

 

 

Osnovni princip rada CVS se zasniva na činjenici da centralni usisivač bude montiran van životnog prostora!

Slikovito rečeno, zamislimo klasičan kućni usisivač koji, razdvojen od creva za usisavanje, radi u nekoj drugoj prostoriji dok mi u tišini usisavamo naš životni prostor. Ne vidimo ga, ne čujemo ga, ne vučemo ga po sobi i stepeništu, ne udišemo neprijatni miris i izduvni vazduh iz motora! Zgodno, zar ne? Jednostavnim rešenjem da se izmesti usisivač iz prostorije dobijamo tri značajne prednosti sistema:

ZDRAVIJE, EFIKASNIJE, EKONOMIČNIJE.

 

Prednosti centralnog sistema u odnosu na standardne usisivače

Zdravlje:

Eliminisanje izduvnog vazduha i mikro čestica prašine je upravo i najvažnija prednost CVS. Ako uporedimo CVS sa savremenim usisivačima sa vodenim filterom, složićemo se da voda zadržava veliki procenat čak i najsitnijih čestica prašine prilikom izduva. Ali šta se dešava sa česticama i prašinom koju taj isti usisivač nehotice podiže svojim izduvnim vazduhom? Ta prašina lebdi u vazduhu! I dok mi usisavamo pod sa skupocenim multifunkcijskim usisivačem, prašina i ostali mikroorganizmi lagano padaju na lepo oprane i usisane podove, i što je najgore, zadržavaju se u našem životnom prostoru. Jednostavnim izmeštanjem usisivača iz prostorija gde boravimo, sa CVS, sva prljavština ODLAZI iz našeg okruženja. Iz tog razloga osobe koje imaju raznorazne alergije ili obolele disajne organe se često odlučuju na CVS. Ovaj segment pripisujemo zdravlju i smatramo da je centralni sistem za usisavanje ZDRAVIJI u odnosu na klasične usisivače!

Upotreba i manipulacija- efikasnost sistema

Ovde ćemo prvo uporediti klasičan usisivač sa multifinkcijskim usisivačima sa vodenim filterom. Ako smo se uverili da su „vodeni“ usisivači kvalitetniji od klasičnih, moramo se složiti da je njihova upotreba veoma komplikovana. To se naročito odnosi na dugotrajne i složene procese pripreme usisivača, a pogotovu čišćenja i rasklapanja nakon završenog posla. Zajednička osobina im je da iziskuju slobodno utično mesto za električnu energiju što neretko dovodi do isključivanja pojedinih uređaja iz struje ili pomeranja delova nameštaja da bi utakli kabel od usisivača. Takođe, u objektima sa više nivoa, težina usisivača može da predstavlja problem kod prenošenja. Najočigledniji primer su izuzetno kvalitetni profesionalni usisivači koji su veoma teški tako da spremačice u poslovnim objektima ili hotelima imaju zaista problem sa njihovim transportom na druge spratove. To isto važi i kod usisavanja stepeništa jer često moramo jednom rukom da pridržavamo usisivač dok drugom usisavamo.
Kod CVS, ovih problema nema. Osim odabira adekvatne papučice, drugih priprema za početak usisavanja nema. Nakon završenog posla, crevo se odloži na predviđen stalak i to je sve! Prljavština koju smo trenutno usisali se skladišti u centralnom usisivaču, tj njegovoj kanti za otpatke koja je veličine oko 20 litara tako da pražnjenje iste se vrši veoma retko, u proseku 1-2 puta godišnje!
U zavisnosti od dužine creva (od 7,5m do 12m) i rasporeda prostorija, može se usisati od 50 do 100 m2 po jednoj utičnici! Težina creva se kreće od 250 gr do 400 gr tako da maipulacija ne predstavlja nikakav problem. Utaknuto crevo u utičnicu automatski aktivira usisivač i samim tim nemamo potrebe da tražimo slobodne strujne utičnice.
I ovde dajemo prednost centralnim sistemima za usisavanje: BRŽE, LAKŠE, EFIKASNIJE!

 

Ekonomičnost

Investiranjem u centralni sistem za usisavanje, rešili smo problem kupovine usisivača na duži vremenski period. Precizno navedeni vek trajanja ne postoji, jer uz ispravnu i normalnu upotrebu, mogu da traju zaista dugo. Savremeni modeli su opremljeni digitalnim uređajima za kontrolu i režim rada i oni precizno ukazuju na količinu eksploatcije i opominju za nepravilno rukovanje. Ovi uređaji su ujedno i indikatori istrošenosti četkica motora, jedinih delova koje iziskuju servis i zamenu.
Kod centralnih usisivača, nema filter vreća i zamena istih. U zavisnosti od proizvođača, postoje razni tipovi filtera: plastični, sunđerasti, papirni, tekstilni... Neki se peru, neki menjaju, ali akcenat bismo dali na revolucionarnom patentu tekstilnog “samočišćućeg“ filtera. Princip rada je vrlo jednostavan: filter se usled vakuuma podiže i nakon prestanka rada usled olovnog otežanja na sebi, filter pada dole i otresa prljavštinu sa sebe. Ovakvi filteri su dugotrajni, ne peru se, ne menjaju se i postali su standard u indudstriji centralnih sistema za usisavanje.
Ništa manje zanemarljiva prednost je i drastično smanjen nivo buke prilikom usisavanja. Možda je ovo nekome i glavna prednost CVS: dok usisavate, nikome ne smetate dok spava ili odmara, dok gleda svoju omiljenu seriju, možete da slušate muziku, da čujete zvono telefona ili zvono na vratima. Bili smo u dilemi gde da svrstamo ovu prednost, ali smo odlučili da je svrstamo u ekonomičnost a evo i zašto: Možete da usisavate kad god poželite! Hotelijerima je to veoma bitna stavka, možda i najvažnija. Sa CVS, spremačice u hotelima mogu u bilo koje dana i noći da usisaju sobe a da pri tome ne uznemiravaju ostale goste. Uzevši u obzir ovu činjenicu i ostale navedene prednosti, nije ni čudo što su CVS najzastupljeniji u hotelima, motelima i ostalim objektima za izdavanje smeštaja. Kada smo već kod hotela, u velikim objektima se ugrađuju veliki industrijski sistemi gde je moguć veći broj istovremenih korisnika.
Dakle, smanjeni troškovi održavanja, dugotrajnost, skraćeno vreme usisavanja i smanjen broj manipulanata ukazuju na činjenicu da su centralni sistemi za usisavanje EKONOMIČNIJI od klasičnih tradicionalnih usisivača.

Princip rada samootresajućeg filtera